Autor : scorise

Posadzka z żywicy epoksydowej do kuchni w restauracji

Co należy rozważyć przy wyborze podłogi dla komercyjnej kuchni:

  • Trwałość / długowieczność
  • Odporność na ścieranie i uderzenia
  • Higiena i łatwość w zachowaniu czystości
  • Odporność na gorące płyny i wilgoć
  • Antypoślizgowa nawierzchnia

Kuchnia komercyjna jest wykorzystywana bardziej intensywnie niż zwykła kuchnia, dlatego musi być bardziej trwała i bardziej odporna na ścieranie i uderzenia.

Posadzka do kuchni w restauracji nie może być porowata lub przepuszczalna, bo inaczej będzie wchłaniać soki i płyny z pożywienia, które z łatwością trafiają na podłogę podczas typowych kuchennych prac. Powierzchnie wchłaniające wilgoć, są bardzo trudne do czyszczenia, jednak stwarza to znacznie większe problemy niż zachowanie czystości. W miejscu przygotowywania posiłków konieczne jest bezpieczeństwo żywności, a mokra posadzka i resztki jedzenia przyczyniają się do rozwoju drobnoustrojów, grzybów i innych patogenów.. Posadzka z żywicy epoksydowej do kuchni w restauracji posiada właściwości bakteriobójcze i jest absolutnie odporna na działanie wilgoci. 

Podobnie jak w przypadku domowych powierzchni kuchennych, nawierzchnie w komercyjnej kuchni muszą być odporne na ciepło. W kuchni komercyjnej działającej wiele godzin i przy znacznie większym nakładzie, temperatura będzie znacznie większa. Wysokie temperatury mogą powodować mikropęknięcia w wielu materiałach, a te z kolei narażają  powierzchnie, na degradację i wnikanie brudu oraz wilgoci wewnątrz nawierzchni.

Podłoga w kuchni komercyjnej, musi być odporna na ciepło również w przypadku przypadkowego rozlania lub opuszczania gorących naczyń i sprzętu do gotowania. Naczynia używane w restauracji mogą być większe i cięższe, a zatem odporność na uderzenia wykończeniem podłogi jest jeszcze ważniejsza. Duże dostawy pakowanej żywności lub napojów  mogą być ciężkie i sporadycznie zostać rzucane podczas załadunku i rozładunku, a wykończenie podłogi będzie musiało wytrzymać tę wielkość uderzenia.

Posadzka z żywicy epoksydowej do kuchni w restauracji spełnia wszystkie te warunki gdyż została stworzona przede wszystkim do wykorzystywania w przemyśle. Długa lista odporności żywicy epoksydowej sprawia, że jest ona obecnie bezkonkurencyjna na rynku, jako nawierzchnia do kuchni. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej zapraszamy do kontaktu z nami.

Kategorie: